so, hari ni aku nak kongsi resepi puding jagung mak aku...
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung kastad
1 ¾ cawan susu tepung (paling best Nespray)
1 ½ cawan gula
4 ½ cawan air
1 tin jagung dalam krim
sedikit garam
CARA-CARA:
1. Sukat semua bahan dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan air, dan gaulkan supaya semua tepung menjadi sebati. Pastikan susu tepung dan tepung kastad di gaul sempurna dan tidak ada ketulan.
3. Selepas larutan sebati, baru letak atas api yang sederhana. Sentiasa kacau, terutama di bahagian bawah periuk utk mengelakkan hangit. Kacau sehingga adunan mula pekat. (jgn ngelat)
4. Bila adunan dah mulai pekat, dan kelihatan berkilat, bolehlah masukkan jagung. Gaul dan sebatikan adunan dan jagung.
5. Bila semua dah sebati masukkan dalam acuan, dan sejukkan pada suhu bilik. Pastikan bekas dah sejuk betul baru masukkan dalam peti sejuk.
6. Dan bila dah sejuk, bolehlah kita makan.....
bagi yang pening nak kena beli cawan standard ke apa ker, jgn bimbang... guna je cawan yang ada kat umah, saiz apa pun... kita kena byk bereksperimen, terutama dgn sukatan... mungkin terlalu manis, terlalu lembik atau terlalu keras.... selalu bila aku bawak ke sekolah ustaz Suhaimi mesti selalu tegur, lori gula tumpah ker...??? heheheheeee....
aku suka gandakan adunan... bila gandakan adunan, gula tuh kena kurangkan sikit, mmg sgt manis... air pun kena kurangkan sikit, supaya puding tak terlalu lembik... garam tuh berfungsi utk menaikkan lagi rasa lemak manis puding tuh...
harapnya, semua suka lah dgn puding jagung resepi mak aku nih... sekadar berkongsi...
6. Dan bila dah sejuk, bolehlah kita makan.....
bagi yang pening nak kena beli cawan standard ke apa ker, jgn bimbang... guna je cawan yang ada kat umah, saiz apa pun... kita kena byk bereksperimen, terutama dgn sukatan... mungkin terlalu manis, terlalu lembik atau terlalu keras.... selalu bila aku bawak ke sekolah ustaz Suhaimi mesti selalu tegur, lori gula tumpah ker...??? heheheheeee....
aku suka gandakan adunan... bila gandakan adunan, gula tuh kena kurangkan sikit, mmg sgt manis... air pun kena kurangkan sikit, supaya puding tak terlalu lembik... garam tuh berfungsi utk menaikkan lagi rasa lemak manis puding tuh...
harapnya, semua suka lah dgn puding jagung resepi mak aku nih... sekadar berkongsi...
No comments:
Post a Comment