Wednesday, January 24, 2018

Sunday, January 21, 2018

kucingku sayang: KIKI

masa mula ngajar dulu aku dok kuarters sekolah... rakan rumah aku plak tak suka kucing... lebih kepada takut kucing sebenaqnya... dia takut semua jenis haiwan yang berbulu... 

tp, nasib lah rumah kuarters tuh sgt besaq... kiki kucing kedua aku bela... tak dirancang masa tuh aku nak bela sekor lagi kucing... padahal kat umah dah ada sekor kucing lagi... 

masa amik kiki, dia sgt kecik... aku rasa dlm 3 - 4 minggu kot umur dia... sbb masa tuh dia masih minum susu... 

yang jumpa kiki bukan aku... sebenaqnya yang jumpa kiki ialah Hajar ngan kak Faridah... mengikut cita diaorg, kiki ni dok balik tingkap.. tp tingkap bangunan ada grill so, tak leh pi amik dia... jd Hajar hulur penyapu, dan dgn cerdiknya kiki ni naik atas penyapu tuh... 

jd Hajar tarik penyapu, dan amik kiki dan masukkan dalam kotak... aku plak baru balik dari kelas dan masuk bilik guru... dok dengar bunyi anak kucing... eeehhh, mana bunyi nih... cari punya cari jumpa kat tempat Hajar... 

comeinya kiki masa kecik... kesian plak aku tgk dia, aku tanya Hajar nak bela ka, disebabkan Hajar pun ada sekor kucing gak... dia kata tak kot... masa tuh aku pun kata tak pa aku amik bela lah... aku pun bawak blk kiki ke rumah... 


masa balik dari sekolah nak blk kuarters aku terserempak ngan anak2 murid aku... depa tanya apa cikgu dok bawak... aku bgtau lah anak kucing... pastuh depa tanya, cikgu nak bagi nama apa kat dia... terus aku jawab KIKI... 

masa aku bawak blk nyanyau mai cium2 bau kiki... pastu dia blah pi tido atas katil.. jd, sementara tuh dok lah dia dlm kotak tuh... aku nak blk pi sekolah... ohhh, kuarters ngan sekolah sebelah2 ja... jalan2 kaki pun sampai... 

ptg tuh aku p keluaq beli susu dan botol utk kucing... anak kucing tak bleh bagi susu formula bayi atau susu tin... satg depa cirit, so peluang hidup tu tak leh cakap lah... aku pun berharap, kiki boleh survive...

alhamdulillah, kiki minum susu dengan gembira dan dia makin gemuk... aku cuci2 sikit muka dia, kasik comel sikit... 


kiki antara kucing yg paling senang aku jaga... bila kita makan, dia tak peduli pun... dia jalan buat tak tau ja... kalau kita bg ikan sekoq pun dia tak peduli... dia pi ja main ikut suka hati dia...

dan dia membesar dengan gembira sekali... menjadi kucing yang cantik... kalau panggil nama dia, kiki tak mengeow, tp dia akan katok ekor dia... so, kita cari lah dia sambil dgr bunyi ekor dia.. 


kiki dok ngan aku sat ja... lepas tuh aku bg kat mak aku di Kulim... aku jumpa sekor lagi kucing dan bawak blk... tp, kiki marah selalu dok ligan abes satu rumah kucing tuh... 

kebanyakkan kucing yang ada ngan aku, semua anak kiki... anak kiki ngan aku, KOKO, OREO, BACHOV, CHARLIE, SNOW...


thn ni kiki dah 6 tahun... tak sangka, dari kecik tapak tangan sampai dah besar 6 thn... saja2 tiba2 nak cerita kisah kiki 6 thn lepas... semoga kiki sentiasa sihat... 

kucingku sayang : SNOW

masa cuti sekolah disember 2017 hari tuh, macam biasa aku bawak semua kucing aku 8 ekoq balik umah mak...

walaupun sebenaqnya aku ada 9 ekoq semuanya... tp sekoq dah mati... yg sekor ni, mula2 aku cuma perasan dia punya misai macam kena potong dengan gunting... tp, dia dok dalam umah ja, masa bila plak aku gunting misai dia...?

pastu tiba2 dia mula jalan macam kucing kurus tak makan... jalan senget macam nak jatuh... aku kurung dia dlm kandang, dgn harapan nak bawak jumpa veterinar... masa dalam keta nak bawak jumpa veterinar, dia masih gerak2 lagi... pastu masa berenti kat lampu trafik, tgk dia dah tak bergerak tak bernyawa... sedihnya...

tp, kalau bela kucing tak nangis mmg tak sah kot... sepanjang aku bela kucing, berapa ekoq dah mati...

bila aku blk umah mak aku dengan 8 ekoq, depa akan main kat luaq umah dari awai2 Subuh tuh... sbb selalu kalau kat umah aku, yg keluaq main kat luaq hanyalah Bromin, Koko, Nyanyau ngan Oreo...

masa dalam keta, bila aku masuk je simpang umah mak aku, sekor2 boleh bgn tido... padahai td semua terlentang dok lena... dok tepi tingkap dok tgk kat luaq... macam dok tunggu bila nak sampai nih...

so, tiap Subuh, ayah aku layan depa bukak pintu bagi depa keluaq...

satu hari tuh, kami nak p kenduri... so, aku tgk snow ada depan umah, aku pun panggil lah dia masuk... masa dia jalan nak masuk, dah sudah dok jalan hencot2 plak dah... sapa pi katok plak ka kucing aku nih??? tp, dah nak p makan kenduri, satgi lah aku tgk si snow nih...

ptg tuh, aku bawak snow pi jumpa vet... doktor vet cadang suruh aku pegi bawak dia x-ray utk pengesahan... dia kata kemungkinan macam patah, tp dia tak pasti sbb kaki snow bengkak... aku tanya kat kawasan dekat2 kulim takdak ka vet yg boleh x-ray... setakat yg dia tau di penang ja ada...

dia bg alamat vet kat penang... peng aun veterinar, di bayan lepas... kalau sapa2 penah gi klinik veterinar, masa operasi paling lewat mesti pukul 7 mlm... jd, esok lah aku bawak snow pi x-ray..

esoknya aku pi lah klinik tuh.. maklumlah tak berapa reti jalan Penang, so google maps lah penyelamat... masa aku sampai mmg ramai sungguh org... yg ramai, yg bawak anjing lah...

aku tanya dulu harga x-ray, dia kata kalau setakat satu bahagian ja, dalam RM75 ja... hmmm, berpatutan ja harga... lama gak lah aku tunggu giliran...

then, doktor vet panggil aku tgk x-ray...


sah, patah... doktor cadang buat pembedahan kalau nak.. tp kos nya tahap gaban gak lah... aku kata aku balik pikiaq dulu... doktor kata kaki dia akan heal sendiri ja, kalau tak bedah pun... cuma tulang tuh x cantum lah...


makan lah ubat, sementara aku nak pikiaq... akhirnya, aku buat jgk pembedahan utk snow... tima kasih, utk kawan2 dan anak2 murid yang bantu masa aku sesak ari tuh... tak terbalas jasa korang... pasai apa aku buat gak, sbb aku pikiaq si kucing mesti aktif.. kalau tiba2 tulang yg patah tuh tertojoh bahagian lain plak... lagi naya...


lepas bedah, seminggu gak lah snow dok dalam kandang... doktor dah pesan jgn bg dia lari, sbb baru je bedah... alhamdulillah, snow bedah ari tuh 16hb Disember... masa aku tulis blog ni, dah 21hb Jan 2018... dah dekat sebulan snow kena bedah...


alhamdulillah, snow sihat macam sediakala... cuma dia tak biasa dengan kaki dia... masih gayat nak jalan betul2... cuma dia tak mau dah dok atas riba aku macam masa dia sakit ari tuh... sbb asyik nak lari...

aku rasa kalau korg ada kucing mesti paham apa perasaan aku... kalau si snow ni bukan kucing aku bela, mungkin tak lah aku saja2 nak pi bawak dia p vet untuk x-ray pun... apa lagi nak buat pembedahan...

Saturday, January 13, 2018

telekung Aleena

assalamualaikum...

kali ni nak post pasai telekung Aleena plak... telekung Aleena ni satu label ja dgn telekung Pasteleena... ada byk label di bawah Aleena nih...

1. Telekung Pasteleena
2. Telekung Aleena
3.Telekung Travel Roseleena
4. Telekung Traveleena Kids

tp post ni aku nak cita pasai telekung Aleena... masa aku bagi hadiah kat adik aku telekung Pasteleena, mak aku berkenan kat telekung tuh... tp dia kata dia nak putih, sbb dia kata nak pi masjid tak mau lah ketara sgt... so, dia amik lah sepasang, telekung Aleena nih..

pastuh ada sekali mak guna masa pi ngaji kat masjid... masa solat mak pakai telekung Aleena nih... pastuh siap ada org puji lagi kata cantiknya telekung... mak kata lah, selalu dia pakai telekung segak tara mana pun tak dak org tegur puji...

tak rugi kalau amik sepasang... kain pun tak jarang walaupun putih...mmg puas hati... 

kalau berminat boleh whatsapp http://aleenapasteleena.wasap.my...


















kalau berminat boleh ke FB  atau email sy...

telekung Pasteleena

assalamualaikum...

mak aihhh... rupanya dah berabuk lama tak update cita dlm blog nih... kali ni nak ubah plak post... selalu asyik cita pasai jalan2... kali ni nak cita pasai telekung pasteleena lah plak...

pasai pa plak dah tiba2 nak cita pasai telekung plak nih... saja cuba nak ceburkan diri dalam dunia perniagaan atas talian...

oklah berbalik kepada telekung Pasteleena... aku sendiri dah ada sepasang... aku hadiahkan utk 2 adik aku sempena hari lahir diaorg thn lepas... pastuh anak menakan aku tgk telekung mama dia (adik aku)... dia pun nak...

mmg sgt cantik... kain mmg tak jarang, sejuk bila pakai dan sgt selesa... material kain dia dari polyester crepe...

kalau sapa2 berminat boleh whatsapp http://aleenapasteleena.wasap.my






























kalau berminat boleh ke FB  atau email sy...