Saturday, March 3, 2012

bercuti ke KRABI.... (edisi I)

kalau nak jalan2 ke Thailand, antara tmpat yg sering disebut mesti Phuket, Koh Samui, Songkla, Bangkok dan beberapa yg lain lah... sekarang ni Krabi pun sudah menjadi satu dari tarikan pelancongan ke Thailand sejak akhir2 ni...

mak ayah aku tiba2 nak p melancong ke Krabi... eeehhh, apa lagi, aku sbg anak mesti kena ikut, hehehehehee... aku dan adik aku pun melayarilah internet dan cari hotel2 melalui agoda.com... rasanya ada lebih kurang 6 bulan plan kitaorg tuh, sbb plan kitaorg nak ke Krabi cuti sekolah bln Disember....

dan akhirnya, adik aku ngan ayah aku pilih utk tinggal di Boonsiam Hotel, Krabi... then, ke La Venice Hotel, Ao Nang... rancangan percutian ni, dalam 5hari 4malam... jd, 2 malam di pekan Krabi dan lagi 2 malam di pantai Ao Nang....

kami semua bertolak ke Haatyai dulu dan tido kat Haatyai dulu.... dari Haatyai, kami bertolak dengan van yg kami sewa utk ke Krabi... yg bawak tu pun, boleh cakap melayu, senang sikit... nama dia Ali, sng kan..??? best lg, sbb van tuh sgt luas utk kami sekeluarga yang 5 dewasa ngan si kecik ammar... tp, perjalanan kami ke Krabi pagi tuh diiringi dgn hujan sepanjang jalan... bila melancong time hujan2 nih, mmg tak best sungguh...


perjalanan dari Haatyai ke Krabi mengambil masa hampir 4 jam.... pemandangan pun tak de yang menarik, hutan, bukit bukau dan kampung2.... sepanjang perjalanan mmg asyik tgk kat air sungai, sbb hujan agak lebat... takut2 kalau banjir, alamatnya tersekat kat Thailand lah kitaorg nanti...

agak tgh hari, alhamdullilah sampai ke Krabi... yg unik kat sini dia punya lampu isyarat... bukan lampu yg unik tp, tiang pemegang lampu isyarat tuh... yang ini je ada dalam himpunan gambar, sbb waktu ni, cameraman kecik tu yg dok amik gambar...


lapar lah perut, jom apa pun makan dulu... tp, kat pekan Krabi  agak susah nak cari kedai makanan Islam... tp, kalau dah biasa dan familiar kat tmpat ni, senang sikit... kami makan kat satu kedai, nama Dollah (nama penuh tak ingat)... kawasan berdepan dengan 7 Eleven... mmg sedap gila makan kat kedai nih... tp, yg paling best harganya sgt berbaloi lah...

perut dah kenyang bolehlah check-in... mmg senang tempah secara online nih, kita cuma bawa cetakan pengesahan tempahan... pihak hotel akan mintak salinan kad pengenalan atau pasport org yg membuat tempahan tuh... lepas tuh, dapat kunci dan terus naik ke bilik....




mlmnya, mula dgn aktiviti makan... ada byk gerai2 muslim kat sini, tp mmg kena pandai cari lah... kami makan 'nasi kuning' ikut kata org area sini... kalau tgk macam nasi kandar pun ada... sedap sungguh!!!! tak de pun kuah gulai ka, sup ka apa ka, ayam mmg dah ada dalam nasi tuh... dan satu lagi kepah goreng (takde gambar sebab dah abes licin)...


ammar mmg suka gila ayam nih...
lepas makan2, kami jalan2 kat area2 pekan Krabi nih... ada satu replika ketam yg besar kat sini, kat tepi sungai...


tgh2 berposing, hujan renyai2 pun turun... then, semua terus naik van dan balik ke hotel.... tak byk yg boleh buat kat pekan Krabi... nak shopping, tak macam Haatyai byk tmpat boleh membeli belah... esok ada sehari lagi nak lepak kat pekan Krabi nih... balik lepak kat hotel dulu...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment