Wednesday, March 28, 2012

coretan kenangan.... jalan2 eropah - london....

kali ni nak cita pengalaman aku kat negara pertama benua eropah yg aku lawat... dalam jalan2 aku kali nih, aku ngan kawan2 aku jalan2 ke London, Amsterdam, Brussels dan Paris...

tulah waktu org suruh belajar rajin2, boleh dapat p belajar kat oversea, tak mau... pastuh bila dah tua2 macam nih, baru terhegeh hegeh nak pi jalan, pastuh jenuh nak kumpul duit lagi, hehehehehee... 

takpalah kurang2 dapat gak aku jejak kaki kat tempat2 nih... org lain yg byk duit pun, tp tak dak masa, depan rumah pun tak sempat nak pi... setelah gunung berapi Eyjafjallajokul (dah lah susah nak eja, pastuh susah nak sebut lak) meletus dah kembali stabil, aku pun senyum sengih, sbb rancangan ke Eropah sudah semakin hampir...

tiba harinya, aku terbang ke KL dari penang, jumpa ngan kawan aku di KL sentral... dan kami bermalam di umah salah seorg lagi kawan yg akan terbang ke eropah bersama.... aku ngan kawan2 aku sebenarnya berenam semuanya... kami fly dari KL ke Dubai, Dubai ke London dgn Emirates Airline...


tp, yg terbang dari KL ke London, hanya berempat.... lagi dua org, akan kami bertemu di London nanti... sampai di Dubai, setelah penerbangan hampir 6jam, kematu punggung dlm kapal terbang... 



waktu kami sampai, awal lagi kot... kedai2 kat dlm airport Dubai tu pun lengang je, tak de org sgt pun, kecuali yg tgh tunggu flite transit mcm kami... jalan2 lah jugak, konon2 mencuci mata, dan plan2 nanti beli cenderamata pd hari balik nanti... cuma tak jalan2 tgk Dubai je, dpt tgk airport pun jdlah... makin lama, dah makin ramai org kat sini... 

dah jalan2, dok lah depan gate, tunggu flite nak ke London lak... kami akan turun di lapangan terbang Gatwick, di London nanti.... pukul 1.55 pg, semua masuk ke balai menunggu... dan kami semua pun terbang ke London, rasanya hampir 7jam.... dan bila sampai kat sana, dah cerah, rasanya pukul 8.00pg kot...

Gatwick Airport...
woh, bestnya...!!! aku dah sampai ke London, nama kota yg sering aku sebut je dari sejak aku kecik... akhirnya aku dapat rasa jugak macam mana org cakap sejuk waktu summer... kami sewa bilik kat Blackwater House kat area Church Street, member aku lagi dua org akan menginap di tempat berasingan... tuan rumah tuh, malasyian, org johor, tp dah lama menetap kat London...

auntie ummi, tuan rumah kami sewa...
peta Church Street...
tuan rumah, auntie ummi mmg best.... sampai2 je kat London, dia ajak kami keluar ke Bond Street, jalan yg paling glamer dan sesak kat sini... baru jalan2, kepala aku tiba2 berpusing2, kaki macam tak jejak bumi... terus aku ajak member aku balik dulu bilik sewa kami.... aku terus telan panadol, aku tertido sampai pagi esoknya...

bgn esok pagi, nak pi jalan2 kat Kota London lah... sejak dari malaysia lagi aku dah mintak tolong anak murid aku bwk jalan2 area London... untung ada Maryam Sairi yek... sebelum jumpa ngan Yam, aku ngan kawan aku, berjalan2 kat area Church Street nih... rupanya ada pasar pagi, setiap hari kat sini.... wuh, best gila tgk buah2an fresh yg byk....



kami pun berjalan ke tube station, baru je sampai, kawan aku dok heran ada sorg budak tersenyum simpul... rupanya anak muridku itu.... Yam pun, apa lagi menegur dgn sgt gembira... dia kata tak sangka cg nak sampai London, hahahahahahaa... aku pun tak sangka, heheheheeheheheee...

jom, yam bawak jalan2.... dia bawak jalan tempat2 yg glamer lah, mesti lawat lah kalau sampai London nih... mula2 ke Buckhingham Palace...



dari Buckhingham Palace, pergi ke Big Ben...

inilah Big Ben....
then, lunch kat Malaysia Hall, London... selalu dgr nama je, hari ni aku tgk sendiri Malaysia Hall nih... kat area ni gak byk kedai2 jual cenderamata....


dari Malaysia Hall, kami bergerak ke Madam Tussaud's....  mmg best gila kat Madam Tussauds nih... tp, Yam tak nak masuk sekali, dia kata dia tunggu je kat cafe sbb dia nak baca buku... ooohhh, kesian, dia ada exam lah...

senarai tempat nak jalan...




hampir 2 jam dok bergambar ngan patung2 lilin artis... dah nak bergambar ngan real artis susah, bergambar ngan patung lilin je lah...

tp, ada lagi tempat kat London, aku tak dapat pegi... macam London Tower, Trafalgar Square.... tp, apa2 pun, terima kasih sbb ada Yam tolong bawak.... kalau tak, aku rasa kat Tube tuh je aku dah sesat... sampai bertingkat tingkat, dah tuh lak tak tau nak p mana... tgk peta pun tak berapa nak faham, hehehehehee...

akhirnya, balik semula ke Blackwater House....



lain kali, kalau ada peluang aku terbang ke Kota London, mmg aku akan cari umah auntie ummi... dan aku nak pegi lawat satu London (macam mampu, heheheheheeee)...

ini pengalaman aku di London, mungkin org lain, lebih byk pengalaman kat sana... tp, sekali lagi, aku rasa aku beruntung sbb dapat gak pegi ke negara lain, selain dari malaysia... compare ngan org lain, yg nak naik kapal terbang pun tak pernah...

dah abes jalan2 kat London, lepas ni nak jalan2 ke tempat lain lak... tak sabar rasa.... BESTNYA....
jom jalan.... heheheheheheheeeee

4 comments:

  1. salam.nak tanya,kalau sy nak contact auntie ummi macam mana ye?sy nak pergi london bulan depan tp tak jumpa lg tempat tinggal.tq (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba contact email kak zabidah... zabidah@hotmail.co.uk...

      Delete
  2. berapa rate semalam menginap kt rummah untie ummi?

    ReplyDelete
  3. Maaf, mohon tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    http://homestaydilondon.blogspot.co.uk/

    @

    http://homestay-london.blogspot.co.uk/

    TQ n sorry again..

    ReplyDelete